torstai 14. helmikuuta 2013

Kaksi kalaa



Tein viime viikonloppuna kahta omasta mielestäni aika mahottoman hyvää kalaruokaa.

Perjantaina oli uuniperunaa savulohi-katkaraputäytteellä. Tuli taas ahmaistua kaikki ennen kuin muistin kuvata, mutta tässä resepti:

UUNIPERUNAT
rosamunda-perunoita
sormisuolaa
(alumiinifoliota)
Päälle
voita

1. Pese perunat. Laita kosteat potut foliopalojen päälle, ripottele päälle sormisuolaa ja tee foliosta nyyttejä.
2. Paista 225°C:ssa kunnes perunat ovat pehmeitä (n. 1 h koosta riippuen)
3. Avaa nyytit päältä, tee perunoihin viilto, purista perunat hieman rikki ja laita railoon nokare voita sulamaan.

KALASTAJAN UUNIPERUNATÄYTE

2 dl kermaviiliä
100 g tuorejuustoa
nippu tuoretta persiljaa silputtuna
1/2 sitruunan mehu
mustapippuria
150 g lämminsavulohta
150 g sulatettuja pakastekatkarapuja

1. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja nauti uuniperunoiden ja hyvän salaatin kanssa.

Ensimmäisen kuvan salaatissa on
avokadoa, minitomaatteja, fetaa, paprikaa, pinaattia ja tammenlehväsalaattia sekä tuoretta basilikaa, mustapippuria ja oliiviöljyä. 


Lauantaina jaksoin värkätä vähän pidemmän kaavan mukaan ja tein elämäni ensimmäistä kertaa talvikauden herkkua, madekeittoa. Ostin valmiiksi nyljetyn kalan ilman maksaa tai mätipussia. Jos maksa olisi tullut mukana, olisin lisännyt sen kattilaan keitettyäni kalaa puoli tuntia.




MATIKKASOPPA

1 kg nyljettyä madetta 
6 keskikokoista perunaa
 
2 sipulia

2-3 porkkanaa

puolikas keskikokoisesta lantusta
2 dl kermaa
Suolaa

10 kokonaista mustapippuria

valkopippuria

1 rkl voita
2 laakerinlehteä
tuoretta tilliä
puolikkaan sitruunan mehu
(2 dl valkoviiniä)

1. Laita made isoon kattilaan ja lisää päälle vettä niin paljon että se peittyy kunnolla. Lisää mustapippurit ja laakerinlehdet. Keitä noin 45 min. (Lisää puolen tunnin jälkeen maksa.)
2. Nostele kala siivilän päälle ja kaada loput liemestä siivilän läpi kulhoon.
3. Kippaa siivilöity liemi takaisin kattilaan ja lisää kuutioidut juurekset ja pilkotut sipulit. Lisää halutessasi 2 dl valkoviiniä liemeen ja keitä kasvikset kypsiksi.
4. Made hajoaa keitettäessä aika tavalla. Ota kalapalat siivilästä talteen kulhoon ja nypi ruodot huolella pois. Maksa viipaloidaan.
5. Kasvisten keittämisen loppuvaiheessa lisää kalanpalat, tilli, voi ja kerma sekä valkopippuria myllystä. Anna kiehahtaa, pienennä sitten lämpöä ja hauduta 10 min kannen alla.
6. Tarkista maku ja lisää sitruunamehu. Tarjoa ruisleivän kanssa. Keiton painikkeeksi sopii hyvin kylmä olut tai valkoviini!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti